Estadisticas y contadores web gratis
Estadisticas Gratis

dimarts, 22 de juny del 2010

Les escoles deixaran majoritàriament de fer colònies i sortides

Fins a un 35 % d'anul·lacions de reserves de cases de colònies comptabilitza la patronal de la patronal de la indústria del lleure de Catalunya. Tal com constaten, es tracta d'un boicot espontani per part de diversos centres de primària indignats per la supressió de la jornada intensiva del mes de juny, que fan circular diversos documents on incita la resta de centres a sumar-s'hi. Aquesta cascada de reaccions per part dels claustres s'amplia també a sortides d'un dia que tenien contractades i que fa sumar-se a la preocupació a les agències de transport i altres entitats especialitzades en el lleure per l'impacte econòmic que pugui tenir aquesta mesura de pressió.

"Es tracta d'una fórmula de pressió inacceptable i que deteriorarà la imatge pública del sistema educatiu", valora una portaveu del Departament d'Educació, que no accepta cap responsabilitat en el fet tot i que tampoc no amaga la seva sorpresa davant aquesta plantada contundent d'un professorat que ha reaccionat amb indignació davant la nova ordre de calendari escolar on el professorat té una representació testimonial i que féu un vot particular contrari a la pèrdua del que consideraven un dret irrenunciable. De fet, tot i que és difícil d'avaluar estadísticament les dimensions del fenomen, una enquesta recent realitzada per aquest mitjà considerava que calia posar fi a colònies i sortides en un 88% enfront a l'11% contrari i un 1% que preferia no opinar.
El fet és que el Departament no ha deixat de buscar l'enfrontament i la humiliació respecte al professorat. El mandat del Conseller Maragall ha estat el més polèmic i conflictiu des que la Generalitat assumí les competències educatives a principis dels vuitanta, i qualsevol iniciativa, habitualment percebuda com una agressió per part del professorat, ha estat resposta amb un bon grapat de mobilitzacions col·lectives, encara que molts docents comencen a organitzar-se al marge de les protestes oficials mitjançant accions directes. Aquesta és una mesura de pressió que circula de boca en boca, sense que les organitzacions sindicals les aprovin, que posa al descobert la incapacitat dels responsables del Departament d'Educació d'assolir l'acord i l'harmonia educativa, i que posa en evidència la nul·la capacitat de diàleg i negociació. El preu, com es pot veure, pot sortir molt car a tot un sector econòmic.
"Les sortides i les colònies escolars tenen les seves primeres formulacions al llarg de la dècada dels trenta del segle passat entre els medis urbans perquè sovint aquesta era una fórmula als alumnes de classes socials modestes per tal que coneguessin la natura i estiguessin en un entorn més agradable. Al llarg dels anys setanta, i des del que aleshores es denominà "Escola Activa", algunes institucions, on hi havia una important presència de persones que avui ocupen càrrecs institucionals, també les potenciaren. Ara es dóna la paradoxa que la intransigència del responsables del PSC, acabaran per trencar amb una tradició educativa, que potser avui ja no és tan útil ni necessària", explica un formador del Departament que prefereix mantenir-se en l'anonimat. I afegeix "Pesa molt més l'obsessió per aconseguir vots entre famílies poc il·lustrades amb qui fer demagògia populista en el qual el discurs antimestres està molt arrelat, que la mínima capacitat d'establir acords i equilibris entre la comunitat educativa. Es tracta d'un maquiavelisme de baixa estofa i contraproduent".
El cert és que la iniciativa de moltes escoles pot estendre's a la resta fins a un nivell encara més elevat. Les retallades salarials també són un factor que cal afegir, car les compensacions econòmiques per aquest esforç suplementari dels docents són mínimes o inexistents, i és fàcil detectar un sentiment compartit que molts mestres no pensen esforçar-se si no se'ls compensa d'alguna manera. La jornada intensiva esdevenia una fórmula de compensació per aquest temps lectiu de mes. En aquest sentit el mes de setembre, que és el moment en què es contracten la majoria de sortides, es veurà definitivament l'impacte de la protesta, que es preveu massiu, probablement amb anul·lacions que superaran el 70-80%.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada