En aquest sentit, el sindicat denuncia que s'ha privatitzat per la porta del darrere alguns dels serveis com ara el seguiment de la salut laboral, externalitzat de manera opaca en empreses privades i que s'ha traduït en un deteriorament del seguiment de la salut del professorat, de pràctiques poc transparents, i que a més tot plegat s'ha fet amb un cost superior als serveis de vigilància de la salut de caràcter públic.
D'altra banda es constata que el Consorci ha estat l'administració que ha retallat més a fons els recursos destinats a l'ensenyament públic. Barcelona és la ciutat que més línies de batxillerats ha tancat sense que les autoritats educatives de l'ajuntament s'hagin pràcticament oposat. El fet que hi hagi el mateix color polític a banda i banda de la Plaça Sant Jaume ha ajudat sens dubte a aquesta circumstància, car la mobilització de molts regidors, en altres municipis, ha permès salvar alguns grups. En aquest sentit, cal constatar que Barcelona és la ciutat catalana amb major presència d'escola privada, de manera que el Consorci pot considerar-se com un instrument al servei de la patronal de les escoles concertades, interessades a eliminar competència pública. Això explica la redistribució a la baixa d'escoles d'adults, o l'elaboració d'un mapa escolar on els centres de titularitat de la Generalitat havin vist reduïda la seva oferta mentre s'incrementa la demanda.
El balanç, doncs, resulta molt negatiu. I més, tenint en compte que el Consorci esdevé el model que la LEC pretén implantar per tot el país.